Particulier nieuws
Zakelijk nieuws

AOV goedkoper dan ondernemers verwachten

Veel MKB’ers laten de arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) links liggen, zo blijkt uit een eerder onderzoek van Reaal. Vooral de premie is voor veel ondernemers een reden om deze verzekering niet af te sluiten. Dit terwijl het tarief in werkelijkheid vaak lager ligt dan vooraf gedacht. Ga er dan ook niet vooraf al vanuit dat een AOV onbetaalbaar is. Bovendien heb je zelf invloed op de premie.

Ondernemers die afhankelijk zijn van het inkomen uit de onderneming lopen veel risico als zij arbeidsongeschikt raken. Zeker bij langdurige arbeidsongeschiktheid bestaat het risico om in de bijstand te komen. Met een AOV zorg je ervoor dat je inkomen op peil blijft. 

Premie AOV te hoog ingeschat
44 procent van de ondernemers, zonder AOV, schatte de maandelijkse premie hoger dan €300 per maand. 24 procent dacht zelfs aan een tarief boven de €400. Van de ondernemers die al een AOV hebben, gaf 59,2 procent aan dat zij minder dan €300 betalen. Een klein deel hiervan (12,7 procent) hoeft maandelijks slechts €100 over te maken. 

AOV fiscaal aftrekbaar
Reaal geeft aan bij een gemiddelde AOV-premie rond de €275 te rekenen. Vaak wordt vergeten dat dit bedrag fiscaal aftrekbaar is, waardoor de netto lasten in de praktijk lager liggen. Ter illustratie een voorbeeld: 

Ezra betaalt voor zijn AOV jaarlijks €3.300 (€275 per maand). Met een jaarinkomen van €40.000 valt hij in de eerste belastingschijf (37,35 procent). Ezra krijgt van de fiscus 37,35 procent van de betaalde AOV-premie terug (€1.232,55). De netto premie per maand is dus €172,29. 

Je hebt zelf invloed op de premie
Door het maken van bepaalde keuzes kan je bij het afsluiten van een AOV zelf invloed uitoefenen op de hoogte van de premie. Je kunt hierbij bijvoorbeeld denken aan: 

 • Uitkeringsdrempel
  De uitkeringsdrempel bepaalt vanaf welk percentage van arbeidsongeschiktheid je een uitkering krijgt. Dit ligt doorgaans rond de 25 procent. Hoe hoger de drempel, des te lager de premie. Houd wel rekening met de gevolgen als je minder snel gedekt bent. 
 • Eindleeftijd
  De meeste AOV’s lopen door tot de pensioendatum (AOW). Wanneer je verwacht eerder te stoppen met werken, of het bedrijf eerder over te dragen, kan de eindleeftijd omlaag. Een kortere looptijd zorgt voor lagere premie. 
 • Verzekerde bedrag
  De premie wordt lager wanneer het verzekerde bedrag ook lager ligt. Meestal kijk je naar het jaarinkomen van de voorafgaande drie jaar. Kijk bij het vaststellen van het bedrag wat je minimaal nodig hebt om rond te komen. 
 • Wachttijd
  Verzekeraars hanteren nadat je de verzekering hebt afgesloten een wachttijd voordat je een beroep kunt doen op de dekking. Gemiddeld ligt de wachttijd rond de 30 dagen. De premie kan vaak omlaag als je de wachttijd verlengd. Dit kan als je bijvoorbeeld voldoende vermogen hebt om toch enige tijd zonder inkomen rond te komen. 


Stel je het afsluiten van een AOV uit omdat je opziet tegen de kosten? Kijk voor de zekerheid toch eens of het niet meevalt. Ziekte of een ongeval zit in een klein hoekje en met een AOV kan je financiële problemen voorkomen. Wil je dat we met je meekijken? Neem dan gerust via onderstaand formulier contact op met één van onze adviseurs.

Meer weten of persoonlijk advies?

Persoonsgegevens
 ,  Aanpassen?
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?
Vraag/opmerking

Veldsink – De Witte maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie