Particulier nieuws
Zakelijk nieuws

Overwerk telt nu mee voor vakantiegeld. Waar heb je nog meer recht op?

Rond mei brengt de loonstrook voor veel mensen goed nieuws. Tijd voor de uitkering van het jaarlijkse vakantiegeld! Heb je afgelopen periode veel overuren gemaakt? Dan kan het nog positiever uitpakken. Sinds dit jaar zijn werkgevers verplicht bij het berekenen van het vakantiegeld ook overuren mee te nemen. Waar heb je nog meer recht op in loondienst?

Werkgevers hebben wettelijke verplichtingen als het gaat om het uitkeren van vakantiegeld. In sommige situaties kan daarvan afgeweken worden op basis van een CAO of afspraken die met jou persoonlijk worden gemaakt.

Altijd minimaal 8 procent vakantiegeld?
Je vakantiegeld wordt berekend over jouw brutoloon, ofwel het salaris zonder dat er al sociale premies en belastingen vanaf zijn. In principe dien je minimaal 8 procent over dit loon te ontvangen.

In een CAO kan worden bepaald dat er geen recht is op vakantiegeld, of op een lager bedrag. Wel moet je salaris in dat geval minstens 108 procent van het minimumloon te zijn. Een andere uitzondering geldt wanneer je meer dan 3 keer het minimumloon ontvangt. Dan kan jouw werkgever schriftelijk met je afspreken dat er geen of minder vakantiegeld wordt uitgekeerd.

Vakantiegeld ook bij ziekte
Als je in loondienst werkt en ziek bent, krijg je doorgaans je salaris doorbetaald. Ook over die periode ontvang je vakantiegeld. Met name bij langdurige ziekte is het mogelijk dat je een lager salaris ontvangt. Stel dat dit 70 procent van je reguliere bruto loon is, dan wordt het vakantiegeld berekend over dat bedrag.

Overwerk telt nu mee
Sinds 1 januari zijn werkgevers verplicht om ook over het uitbetaalde overwerk vakantiegeld te berekenen. Dit geldt voor alle in 2018 uitbetaalde overuren, zelfs als het daadwerkelijke werk vorig jaar is gedaan.

Tot eind 2018 mag ervoor worden gekozen om overuren te compenseren met vrije uren (tijd-voor-tijd). Vakantiegeld is over die uren niet van toepassing aangezien er geen sprake is van extra salaris. Vanaf 2019 is dit alleen toegestaan als het in de voor jouw werk relevante CAO is vastgelegd.

Vakantiegeld hetzelfde belast als normaal salaris
Reken jezelf niet te snel rijk, de belastingdienst eist een deel van je vakantiegeld op. In tegenstelling tot vaak gedacht wordt vakantiegeld hetzelfde belast als regulier loon. Dat het uiteindelijke bedrag soms tegenvalt komt door de verschillende belastingschijven. Naarmate je jaarlijkse verdiensten stijgen, kom je in schijven terecht waarbij een hoger belastingtarief geldt. Aangezien je vakantiegeld altijd bovenop je andere salaris komt, reken je er sneller een hoog belastingtarief over af.

Heb je geen dure vakantie in de planning? Denk in dat geval eens aan het extra aflossen van je hypotheek met het vakantiegeld. Daar heb je vaak lang plezier aan in de vorm van lagere maandlasten. Wil je meer weten wat in jouw situatie de voordelen en mogelijkheden zijn, bij De Witte Assuranti├źn helpen we je graag.┬á

Meer weten of persoonlijk advies?

Persoonsgegevens
 ,  Aanpassen?
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?
Vraag/opmerking

De Witte Assurantiën maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie